Kas oskame õigesti lauda katta ja tunneme lauakombeid? Sellele küsimusele saab vastuse etiketikoolitusel. Käisime uurimas ja proovimas.
KAS TEAME?
- Ruumi sisenedes tervitan teisi.
- Enne söömist pesen käed.
- Noormees aitab neiu toolil istuma.
- Telefon jääb hääletuna kotti.
- Küünarnukkidel pole laual kohta.
- Istutakse sirge seljaga.
- Laua ja enda vahele jääb rusikasuurune vahe.
- Riidest salvräti panen sülle.
- Vesi/jook serveeritakse paremalt, leib vasakult.
- Leib asetatakse leivataldrikule.
- Leivast murtakse väike tükk, määritakse seejärel maitsevõiga ja pannakse korraga suhu.
- Nuge-kahvleid-lusikaid kasutatakse väljast sissepoole.
- Teenindajat kutsutakse kätt tõstes.
- Räägitakse, vesteldakse vaikse häälega.
- Kui laudkonnas on kõik toidu kätte saanud, võib sööma hakata. Sooja toidu sööjad võivad alustada varem.
- Supitaldrikut kallutatakse endast eemale laua poole.
- Joogipokaali hoitakse jalast, et jook ei kuumeneks.
- Salatit võib süüa kahvli harud ülespoole.
- Nõudega ei kolistata, klaase päris kokku ei lööda (tekivad mikromõrad).
- Kõike ei pea korraga ära sööma. Kahvel ja nuga pannakse siis risti taldrikule, kahvli harud allapoole.
- Kui toit väga maitses, pannakse kahvel ja nuga kõrvuti kella kolme suunas.
- Kui toit oli hea, pannakse kahvel ja nuga kõrvuti kella viie suunas.
- Toolilt tõustes tuleb riidest salvrätt panna endast vasakule poole lauale.
- Tooli tuleb tõsta, mitte lükata.
- Arvet paludes tõsta käsi, nii kutsud teenindajat.
- Lahkudes tänatakse viisakalt.
NÜÜD TEAME!
Aitäh, Helen Vilu ja Tartu Kutsehariduskeskus ja Veeriku kool!
8.a klass ja Kristel Kruuse